Informatie over PFAS in bodem en grond

PFAS en PFOA zijn verzamelnamen voor stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen, zoals GenX en PFOS (chemisch stoffen, die onder andere gebruikt worden in allerlei alledaagse toepassingen, zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica). Sinds 1 oktober geldt speciale wet- en regelgeving (lees hier het handelingskader van staatssecretaris Van Veldhoven) met betrekking tot hergebruik van PFAS-houdende grond (en baggerspecie). Met als consequentie dat alle vrijgekomen grond dient te worden onderzocht voordat deze mag worden vervoerd.  

Wat is PFAS?

PFAS stoffen zijn brandwerend en vuil- en waterafstotend. Ze worden al decennia gebruikt in onder andere industriële processen en komen in veel producten voor. Denk aan verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica. PFAS stoffen hebben een negatief effect op het milieu. De stoffen zijn persistent (nauwelijks biologisch afbreekbaar, waardoor de stof zich kan ophopen in het milieu) en mobiel. Van sommige PFAS is al aangetoond dat ze toxisch zijn, vooral voor kinderen. Voorlopig onderzoek laat zien dat vaccinaties aan effectiviteit verliezen indien kinderen ermee in aanraking komen. Op basis van deze risico’s stelt de nieuwe wetgeving een keuring op de parameter PFAS verplicht bij een partijkeuring of de afvoer van grond.

PFAS keuring

(Mogelijk) PFAS-houdende grond dient te worden onderzocht en gekeurd voordat deze mag worden vervoerd. Daarom bieden we bij Terra Milieu en in samenwerking met ons veldwerkbureau Bodemflex deskundige en gecertificeerde PFAS keuringen aan. Een PFAS onderzoek is onderdeel van onze standaard partijkeuringen AP04. Ook bieden wij aparte PFAS onderzoeken aan. We gaan hierbij flexibel te werk. De doorlooptijd na keuring is 12 werkdagen.

PFAS in de bodem of grond

Wanneer er mogelijk PFAS aanwezig is in de bodem of in een partij grond, dan dient hiervoor een PFAS keuring of PFAS onderzoek te worden uitgevoerd. PFAS is een verzamelnaam voor een analyse (diverse stoffen) die aanvullend of separaat wordt uitgevoerd op de monsters genomen uit de bodem of partij grond. Het PFAS onderzoek is standaard onderdeel van onze partijkeuringen, en kan daarnaast apart uitgevoerd worden. Voeren wij een PFAS onderzoek uit, dan nemen we hier aparte (aanvullende) bodemmonsters voor. We nemen hierbij duplomonsters, waaruit twee mengmonsters worden samengesteld. Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd op PFAS. Vanaf het moment dat staatssecretaris Van Veldhoven voor PFAS een handelingskader heeft vastgesteld, zijn wij direct begonnen met het uitvoeren van analyses en onderzoek op de PFAS parameter voor partijen grond en in de bodem. Ons veldwerkbureau Bodemflex is gecertificeerd voor bodemonderzoek en het werken met partijen grond.

Kosten onderzoek PFAS

Bij een partijkeuring (AP04) van Terra Milieu is standaard een PFAS keuring opgenomen. Daarnaast bieden wij aparte (aanvullende) PFAS onderzoeken aan. De kosten van een aparte PFAS keuring zijn €1250,- (depot) of €1350,- (bij een PFAS onderzoek in-situ; hierbij zit de mogelijk vervuilde grond nog in de bodem en is de grond dus niet verplaatst). Meer weten over de kosten van een PFAS onderzoek of een specifieke offerte aanvragen voor PFAS onderzoek? Ga naar onze offerte-pagina of neem contact met ons op!

Ok

“Terra milieu staat bij ons voor goede adviezen van een constante, betrouwbare kwaliteit tegen een 

betaalbare prijs.”

Gemeente ’s-Hertogenbosch

Ok

“Erg prettige en flexibele samenwerking en zeer vriendelijke medewerkers.”

Adviesbureau

Ok

“Goede kwaliteit, flexibele planning en instelling. Erg blij met jullie!”

Architectenbureau

Ok

“We hopen nog vaak een beroep op jullie te mogen doen voor het bemonsteren van boorspoeling.”

Architectenbureau

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Inschrijven nieuwsbrief
ErrorHere